Ja fa anys que Nexe Fundació dedica una atenció especial als germans i germanes dels infants amb pluridiscapacitat. L’objectiu principal de les activitats és trobar-se i relacionar-se amb altres nens i nenes que estan en la mateixa situació que ells, perquè s’adonin que no són els únics amb un germà «especial» (circumstància que potser no comparteixen amb els seus companys d’escola o els seus amics).

En aquest apartat, trobareu diferents informacions que us poden ser útils si el que us preocupa són els “germans”:

– Informació sobre l’activitat de TALLERS DE GERMANS que s’organitzin
– Informació general sobre els germans dirigida als pares
– Documents que us poden ser útils per a parlar amb els nens sobre la discapacitat.

 

Quina informació he de donar? Parlar amb els germans sobre la discapacitat

Sovint, els pares pregunten quan han d’explicar la discapacitat als germans i fins on… els preocupa que potser, donant-los informació, es puguin preocupar massa o que pugui ser una càrrega per a ells.

En general, podem pensar el contrari: si els expliquem què està passant, podem fer que se sentin menys neguitosos i més tranquils. Hem de tenir present que si no ho fem, poden construir la seva pròpia història (sense que sigui la correcta) i fer-se un embolic.

Per descomptat, l’edat del germà és determinant a l’hora de donar més o menys informació. Els nens més petits no necessiten massa detalls, habitualment, fan preguntes molt concretes i el que necessiten són respostes concretes. Més endavant, potser necessiten més detalls, però és important de tenir en compte que, de vegades, la resposta “no ho se” també és correcte.

És recomanable respondre a les preguntes amb honestedat i senzillesa, els nens no necessiten grans explicacions.

Per a molts pares i mares, el més difícil de parlar de la discapacitat amb els altres fills són els seus propis sentiments i incerteses. Així que, si ho necessitem, ens podem prendre el temps necessari per a fer-ho i no respondre o donar explicacions fins que no ho tinguem clar.

Us podeu trobar amb que cal explicar les coses moltes vegades o que pregunten una vegada i altra…això està bé, és normal. El més important és mostrar-se com algú disposat a respondre les seves inquietuds i preocupacions, obrir la porta a la comunicació.

Algunes idees per a parlar de la discapacitat amb els germans:

– Amb els nens molt petits, una manera fàcil d’iniciar converses és mirant junts un llibre d’imatges al voltant d’un personatge amb discapacitat.

– També trobareu pel·lícules on apareixen personatges amb alguna discapacitat: per exemple el peixet Nemo.

– Aprofiteu qualsevol oportunitat perquè el germà us acompanyi a l’escola del vostre fill amb discapacitat, o un lloc on hi hagi altres persones amb discapacitat (potser li és més fàcil de parlar de les limitacions dels altres i comença a fer preguntes)

– Pregunteu-li al germà/na què sap sobre la discapacitat. Així veureu si està ben informat/da o bé necessita informació més precisa i apropiada per la seva edat. (molts germans saben el nom correcte, per exemple: autisme, però potser no saben descriure el que això significa)

– Podeu demanar-li al germà/na que escrigui una llista de preguntes sobre la discapacitat i que us la passi perquè li contesteu

– Amb els nens més grans, podeu recórrer a lnternet junts i buscar la informació concreta que necessiti (sobre un Síndrome determinat, per exemple). Alguns germans ho faran de totes maneres, però és millor si els pares hi sou presents per parlar-ne. Assegureu-vos abans que és un lloc de confiança i que la informació mèdica és exacta.

– La propera vegada que tingueu visita a un hospital, amb un metge o aneu a una teràpia, podeu demanar cita pel germà per si té alguna pregunta a fer. Podeu oferir-li de fer vosaltres preguntes que tingui (per si li fa vergonya)

Enllaç d’intéres:    MI HERMANA LOLA

Contacta’ns per més informació